Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Przed rozpoczęciem korzystania z Naszej strony prosimy Państwa o dokonanie wyboru czy strona może korzystać z plików cookie lub innych technologii, takich jak sygnały nawigacyjne w sieci web, znaczniki pikseli i obiekty Flash („Pliki cookie”).

Są wymagane, aby umożliwić korzystanie z podstawowych funkcji witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub zapamiętywanie, na jakim etapie rezerwacji jest użytkownik. Bez tych plików korzystanie z Naszej strony nie będzie możliwe.

Umożliwiają analizę korzystania z witryny przez użytkownika w celu oceny i poprawy jej wydajności dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy a także mają na celu dopasowanie i zapamiętanie preferencji użytkownika. Mogą one być również wykorzystywane do zapewnienia lepszej obsługi klienta na tej stronie. Na przykład: do zapamiętywania danych do logowania, zapisywania informacji o tym, co znajduje się w koszyku lub dostarczania informacji o sposobach korzystania z naszej strony, do zapisywania informacji o wybranym języku, regionie, rozmiarze czcionki, wyglądzie strony internetowej.

Te pliki cookie są wykorzystywane do wyświetlania reklam, które są bardziej dopasowane do użytkownika. Możemy dzielić się tymi informacjami z reklamodawcami lub wykorzystywać je w celu lepszego zrozumienia zainteresowań użytkownika. Reklamowe pliki cookie mogą być na przykład wykorzystywane do udostępniania danych reklamodawcom, tak aby reklamy, które widzi użytkownik były do niego bardziej dopasowane, aby mógł on udostępniać niektóre strony na portalach społecznościowych lub zamieszczać komentarze na naszej stronie.

Szczegółowa informacja na temat korzystania z plików cookie i związanych z nimi technologii znajduje się pod poniższym linkiem Polityce prywatności.

DYNIA W ROLI GŁÓWNEJ

DYNIA W ROLI GŁÓWNEJ

28 sierpień 2017

DYNIA W ROLI GŁÓWNEJ
DYNIA w roli głównej…
 
… o dyni już wspominaliśmy na naszym bolg-u…
 
… ma pomarańczowo-żółty miąższ i znaczną ilość pestek, które można spożywać po wysuszeniu. Pestki te mają właściwości lecznicze, oczyszczają nasze jelita z pasożytów, nawet wielometrowego tasiemca. Miąższ jest bogaty w beta-karoten, witaminę C, tiaminę, niacynę, a także potas, wapń i cynk.
 
Dziś propozycja wykorzystania dyni kulinarnie… 
 
ZUPA Z DYNI
 
SKŁADNIKI
500 g dyni
200 g czerwonej/żółtej papryki
100 g cebuli
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
3 pomidory
3 łyżki miodu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
1-1,5 wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
ew. 1 łyżka posiekanego kopru
 
WYKONANIA
Warzywa rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokroić w kostkę), dodać masła i dusić 10-15 minut z dodatkiem wody, następnie zblendować do pożądanej gładkości. Całość przełożyć do rondla, dodać wody i pozostałe składniki (bez kopru), gotować 20-25 minut, na koniec dodać koper.
SMACZNEGO!