Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Przed rozpoczęciem korzystania z Naszej strony prosimy Państwa o dokonanie wyboru czy strona może korzystać z plików cookie lub innych technologii, takich jak sygnały nawigacyjne w sieci web, znaczniki pikseli i obiekty Flash („Pliki cookie”).

Są wymagane, aby umożliwić korzystanie z podstawowych funkcji witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub zapamiętywanie, na jakim etapie rezerwacji jest użytkownik. Bez tych plików korzystanie z Naszej strony nie będzie możliwe.

Umożliwiają analizę korzystania z witryny przez użytkownika w celu oceny i poprawy jej wydajności dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy a także mają na celu dopasowanie i zapamiętanie preferencji użytkownika. Mogą one być również wykorzystywane do zapewnienia lepszej obsługi klienta na tej stronie. Na przykład: do zapamiętywania danych do logowania, zapisywania informacji o tym, co znajduje się w koszyku lub dostarczania informacji o sposobach korzystania z naszej strony, do zapisywania informacji o wybranym języku, regionie, rozmiarze czcionki, wyglądzie strony internetowej.

Te pliki cookie są wykorzystywane do wyświetlania reklam, które są bardziej dopasowane do użytkownika. Możemy dzielić się tymi informacjami z reklamodawcami lub wykorzystywać je w celu lepszego zrozumienia zainteresowań użytkownika. Reklamowe pliki cookie mogą być na przykład wykorzystywane do udostępniania danych reklamodawcom, tak aby reklamy, które widzi użytkownik były do niego bardziej dopasowane, aby mógł on udostępniać niektóre strony na portalach społecznościowych lub zamieszczać komentarze na naszej stronie.

Szczegółowa informacja na temat korzystania z plików cookie i związanych z nimi technologii znajduje się pod poniższym linkiem Polityce prywatności.

ZASADY ŻYWIENIA SPORTOWCÓW (CZĘŚĆ II)

ZASADY ŻYWIENIA SPORTOWCÓW (CZĘŚĆ II)

06 maj 2016

Żywienie w okresie zawodów

ZASADY ŻYWIENIA SPORTOWCÓW (CZĘŚĆ II)
Żywienie w okresie zawodów
 
            Kilka dni przed zawodami sportowcy powinni uregulować swoją dietę odpowiednio do aktywności fizycznej zawiązanej z treningiem, celem zapewnienia organizmowi odpowiednich zapasów glikogenu. W tym czasie, podobnie jak w okresie głównych treningów, zaleca się zastosowanie diety wysokowęglowodanowej. Dieta ta powinna dostarczać 55-75 % energii z węglowodanów, a równocześnie powinna zawierać 8-10 g węglowodanów na kg masy ciała. W tym samym czasie należy stopniowo zmniejszać czas trwania treningu bez obniżania jego intensywności (tzw. tapering). Spowoduje to zwiększenie zapasów glikogenu w mięśniach.
            Okres przedstartowy to czas, w którym u zawodników mogą wystąpić różne reakcje ze strony ośrodkowego układu nerwowego, wpływające na przemianę materii.
            Trema powoduje, że zawodnicy popadają w depresję, są milczący, a procesy przemiany materii przebiegają w ich organizmie wolniej, zwalnia się perystaltyka jelit, utrudnione jest trawienie i przyswajanie pożywienia, dochodzi też do zaparć. W tej sytuacji można pomóc zawodnikowi, podając więcej płynów, napojów, potraw półpłynnych, a także surowe owoce i kasze o dużej zawartości błonnika, wzmagające ruchy robaczkowe jelit. Zalecany jest także chleb chrupki i otręby pszenne.
            Z kolei inni zawodnicy są przed startem pobudzeni, niektórzy cierpią na biegunkę. W tym przypadku należy podawać im produkty o małej zawartości błonnika, nie wywołujące podrażnienia błony śluzowej jelita, potrawy z ryżu, ciepłe gotowane mleko, pieczone jabłka, sok z czarnych jagód, czerstwe białe pieczywo, kompot z suszonych śliwek lub przetarty kompot z jabłek. Należy wówczas unikać pieczywa razowego, kapusty, grochu i fasoli, suszonych owoców, surówek i kwaśnego mleka.
Istotnym problemem w czasie zawodów jest podtrzymanie stężenia glukozy we krwi na optymalnym poziomie. Zmniejszenie stężenia glukozy powoduje zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Zaleca się, na 3-4 godziny przed podjęciem wysiłku fizycznego, spożycie odpowiednio skomponowanego posiłku, zawierającego 200-300 g węglowodanów. Sportowiec przed startem powinien być również odpowiednio nawodniony. Wskazane jest, na 10-30 minut przed podjęciem wysiłku fizycznego, powolne wypicie 400-600 ml płynu. Podczas zawodów podstawowym zadaniem jest uzupełnianie płynów utraconych podczas wysiłku fizycznego, a także węglowodanów dla utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Sportowcy w czasie długotrwałych wysiłków fizycznych powinni spożywać 30-60 g węglowodanów na godzinę, co zapobiega hipoglikemii i zwiększa wytrzymałość w końcowych minutach wysiłku. Spożywanie węglowodanów w postaci płynnej powoduje jednoczesne nawodnienie organizmu. Zaleca się, podczas wysiłku fizycznego, wypijanie 150-200 ml płynów w odstępach 15-20 minutowych. Idealny napój powinien być umiarkowanie hipotoniczny (40-50 g węglowodanów/l) lub izotoniczny (60-80 g węglowodanów/l), z zawartością sodu wynoszącą 400-1200 mg/l.