Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Przed rozpoczęciem korzystania z Naszej strony prosimy Państwa o dokonanie wyboru czy strona może korzystać z plików cookie lub innych technologii, takich jak sygnały nawigacyjne w sieci web, znaczniki pikseli i obiekty Flash („Pliki cookie”).

Są wymagane, aby umożliwić korzystanie z podstawowych funkcji witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub zapamiętywanie, na jakim etapie rezerwacji jest użytkownik. Bez tych plików korzystanie z Naszej strony nie będzie możliwe.

Umożliwiają analizę korzystania z witryny przez użytkownika w celu oceny i poprawy jej wydajności dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy a także mają na celu dopasowanie i zapamiętanie preferencji użytkownika. Mogą one być również wykorzystywane do zapewnienia lepszej obsługi klienta na tej stronie. Na przykład: do zapamiętywania danych do logowania, zapisywania informacji o tym, co znajduje się w koszyku lub dostarczania informacji o sposobach korzystania z naszej strony, do zapisywania informacji o wybranym języku, regionie, rozmiarze czcionki, wyglądzie strony internetowej.

Te pliki cookie są wykorzystywane do wyświetlania reklam, które są bardziej dopasowane do użytkownika. Możemy dzielić się tymi informacjami z reklamodawcami lub wykorzystywać je w celu lepszego zrozumienia zainteresowań użytkownika. Reklamowe pliki cookie mogą być na przykład wykorzystywane do udostępniania danych reklamodawcom, tak aby reklamy, które widzi użytkownik były do niego bardziej dopasowane, aby mógł on udostępniać niektóre strony na portalach społecznościowych lub zamieszczać komentarze na naszej stronie.

Szczegółowa informacja na temat korzystania z plików cookie i związanych z nimi technologii znajduje się pod poniższym linkiem Polityce prywatności.

NOWA PIRAMIDA ŻYWIENIOWA

NOWA PIRAMIDA ŻYWIENIOWA

23 marzec 2016

Najważniejsze zasady

NOWA PIRAMIDA ŻYWIENIOWA
NOWA PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
 
 
NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA OSÓB DOROSŁYCH
 
- W prewencji nadwagi i otyłości wskazane jest podejmowanie każdego dnia 30-45 minut aktywności fizycznej.
- Codziennie należy wypić co najmniej 1,5 l płynów.
- Każdego dnia należy w programie żywieniowym uwzględnić od 4 do 5 posiłków spożywanych regularnie, w odstępach 3-4 godzinnych.
- Należy sięgaj po żywność jak najmniej przetworzoną przemysłowo.
- Najbardziej pożądanymi procesami obróbki cieplnej przy sporządzaniu potraw jest gotowanie, pieczenie i duszenie, najmniej zaś smażenie.
- Program żywieniowy powinien być urozmaicony pod względem wyboru produktów spożywczych.
- Warzywa i owoce powinny stanowić połowę całodziennej racji pokarmowej, odpowiednio w proporcji ¾ i ¼ ogólnej podaży.
- Codziennie należy w programie żywieniowym uwzględnić produkty zbożowe, których bazę powinny stanowić produkty pełnoziarniste (m.in. pieczywo razowe, płatki owsiane, kasze gruboziarniste).
- Każdego dnia należy pamiętać o konsumpcji 2 porcji mleka lub produktów mlecznych naturalnych (m.in. kefir, maślanka, jogurt).
- Zaleca się ogranicz spożycie mięsa, m.in. wołowiny oraz wieprzowiny do 0,5 kg tygodniowo.
- Ryby morskie należy spożywać 1-2 razy w tygodniu (m.in. halibut, makrela).
- Zaleca się ograniczenie spożycia soli oraz słonych przekąsek (m.in. chipsów, krakersów, paluszków).
- Zaleca się uwzględnienie w programie żywieniowym ziół.
- Należy zachować umiar w konsumpcji cukru i słodyczy.
- Należy unikać alkoholu.