Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Przed rozpoczęciem korzystania z Naszej strony prosimy Państwa o dokonanie wyboru czy strona może korzystać z plików cookie lub innych technologii, takich jak sygnały nawigacyjne w sieci web, znaczniki pikseli i obiekty Flash („Pliki cookie”).

Są wymagane, aby umożliwić korzystanie z podstawowych funkcji witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub zapamiętywanie, na jakim etapie rezerwacji jest użytkownik. Bez tych plików korzystanie z Naszej strony nie będzie możliwe.

Umożliwiają analizę korzystania z witryny przez użytkownika w celu oceny i poprawy jej wydajności dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy a także mają na celu dopasowanie i zapamiętanie preferencji użytkownika. Mogą one być również wykorzystywane do zapewnienia lepszej obsługi klienta na tej stronie. Na przykład: do zapamiętywania danych do logowania, zapisywania informacji o tym, co znajduje się w koszyku lub dostarczania informacji o sposobach korzystania z naszej strony, do zapisywania informacji o wybranym języku, regionie, rozmiarze czcionki, wyglądzie strony internetowej.

Te pliki cookie są wykorzystywane do wyświetlania reklam, które są bardziej dopasowane do użytkownika. Możemy dzielić się tymi informacjami z reklamodawcami lub wykorzystywać je w celu lepszego zrozumienia zainteresowań użytkownika. Reklamowe pliki cookie mogą być na przykład wykorzystywane do udostępniania danych reklamodawcom, tak aby reklamy, które widzi użytkownik były do niego bardziej dopasowane, aby mógł on udostępniać niektóre strony na portalach społecznościowych lub zamieszczać komentarze na naszej stronie.

Szczegółowa informacja na temat korzystania z plików cookie i związanych z nimi technologii znajduje się pod poniższym linkiem Polityce prywatności.

KOLEJNA DIETA... CZY TYM RAZEM RACJONALNY SPOSÓB ŻYWIENIA

KOLEJNA DIETA... CZY TYM RAZEM RACJONALNY SPOSÓB ŻYWIENIA

17 grudzień 2017

KOLEJNA DIETA... CZY TYM RAZEM RACJONALNY SPOSÓB ŻYWIENIA
KOLEJNA DIETA … CZY TYM RAZEM PO PROSTU RACJONALNY SPOSÓB ŻYWIENIA
 
W obecnych czasach dla wielu z nas staje się prawdziwym wyzwaniem sprostanie 
ogólnym zasadom racjonalnego sposobu żywienia. Bardzo często wyruszamy w 
podróż po dietach w poszukiwaniu czegoś nowego, lepszego, zdrowszego. 
Jednakże czy faktycznie nowe jest lepsze i zdrowsze?
Racjonalny sposób żywienia, rozumiany jako sposób żywienia dopasowany do 
obecnego stanu zdrowia, dostarczający optymalnych ilości składników 
pokarmowych, ale także zgodny z preferencjami żywieniowymi, powinien być 
zgodny z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia oraz krajowymi normami 
żywienia człowieka.
W żywieniu jak w życiu… nie ma drogi na skróty, a więc podążajmy drogą „ku 
zdrowiu”…
Pragnąc zadbać o swoje zdrowie należy między innymi zweryfikować obecnie 
realizowany sposób żywienia. Nasze ciała składa się bowiem z tego co gości 
na naszym talerzu.
Najważniejszym komponentem naszego ciała jest woda. Rekomendacje określają 
jej zawartość w naszym organizmie w granicach od 50 do 70 %. Jednym z 
podstawowych zaleceń racjonalnego sposobu żywienia jest optymalizacja 
spożycia wody. Dla ogółu społeczeństwa wartość tą określono na poziomie 1,5 
litra na dobę. Uważam, że jest to priorytetowe zadanie w drodze do 
optymalizacji stanu naszego zdrowia!
Za kolejne ważne zadanie uważam uregulowanie spożycia posiłków w ciągu dnia. 
Wskazane jest spożywanie od minimum 3 do optymalnie 5 lub nawet 6 posiłków w 
ciągu dnia. Odstęp czasowy między posiłkami powinien wahać się w granicach 
od 2 do maksymalnie 4 godzin. Pierwsze śniadanie, obiad/lunch i 
kolacja/obiadokolacja to trzy najważniejsze posiłki w ciągu dnia. Powinny 
być to posiłki pełnowartościowe, tj. dostarczać wszystkich niezbędnych 
składników pokarmowych w optymalnych ilościach. Pozostałe posiłki, to 
posiłki uzupełniające, np. kefir, owoc, orzechy. Ważne jest, aby pierwsze 
śniadanie było spożyte do 60 minut po przebudzeniu, a ostatni posiłek w 
ciągu dnia na minimum 2 godziny przed snem.
Na przestrzeni ostatnich lat przemysł spożywczy bardzo się rozwinął, m.in. 
oferując konsumentom wiele produktów i potraw łatwych i szybkich w 
przygotowaniu. Jako żywieniowiec apeluję, aby sięgać po żywność jak najmniej 
przetworzoną przemysłowo. Jeśli mamy możliwość samodzielnie przygotowania 
surówki, sałatki, przetworów owocowo-warzywnych, upieczenia chleba i bułek, 
zrobienia jogurtu, upieczenia sztuki mięsa, i przygotowania wielu innych 
produktów, zróbmy to! Ograniczamy w ten sposób podaż z całodzienną racją 
pokarmową substancji chemicznych (m.in. barwników, wzmacniaczy smaków, 
konserwantów) dodawanych do żywności, substancji, których nasz organizm nie 
potrzebuje.
Kolejnym bardzo ważnym zadaniem w hierarchii wdrażania rekomendacji „ku 
zdrowiu” jest prawidłowa podaż warzyw i owoców. Zgodnie z najnowszymi 
wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia warzywa i owoce powinny stanowić 
bazą programu żywieniowego. Stosunek warzyw do owoców powinien wynosić 3:1, 
a objętościowo rekomenduje się, aby ta grupa produktów spożywczych stanowiła 
co najmniej połowę całodziennej racji pokarmowej.
W prawidłowo skomponowanym programie żywieniowym preferowane produkty 
zbożowe to m.in. płatki owsiane, pieczywo razowe, kasze gruboziarniste (tj. 
jaglana, gryczana, jęczmienna). Produkty te to bogate źródło błonnika 
pokarmowego oraz witamin z grupy B, substancje, które biorą udział m.in. w 
utrzymaniu prawidłowego tempa przemian metabolicznych. Objętościowo powinny 
stanowić ¼ „zdrowego talerza”.
Wspinając się na kolejne piętro piramidy zdrowego żywienia, należy 
zweryfikować w swoim sposobie żywienia podaż mleka i produktów mlecznych. 
Każdego dnia należy pamiętać o konsumpcji 2 porcji mleka lub produktów 
mlecznych (m.in. kefir, maślanka, jogurt). Ta grupa produktów spożywczych to 
m.in. doskonałe źródło wapnia, podstawowej cegiełki budulcowej naszych 
kości.
Zgodnie z rekomendacjami żywieniowymi ryby morskie zaleca się spożywać 2 
razy w tygodniu (m.in. halibut, makrela, śledź). Są bowiem doskonałym 
źródłem kwasów omega-3. Spożycie jaj może kształtować się na poziomie 7 
sztuk w tygodniu. W programie żywieniowym można uwzględnić dziczyznę, 
królika, indyka. Wskazane jest ograniczone spożycia wołowiny oraz 
wieprzowiny. Wołowinę zaleca się spożywać dwa razy w miesiącu. W programie 
żywieniowym należy uwzględniać jedynie chudą wieprzowinę m.in. szynkę, 
polędwicę.
Szczyt piramidy to tłuszcze. Stanowią one bardzo ważny element prawidłowo 
skomponowanego programu żywieniowego. Do tłuszczów jadalnych o największej 
wartości odżywczej należą oleje roślinne i masło. Zawierają one znaczące 
ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), a surowe oleje 
roślinne dodatkowo bardzo cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z kolei 
masło łatwostrawne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT). Spośród 
szerokiej gamy olejów za najbardziej wartościowe uważam olej rzepakowy i 
lniany. Do obróbki cieplnej powinniśmy wybierać oleje rafinowane, natomiast 
do surówek zaleca się stosować oleje nierafinowane (nieoczyszczone, tłoczone 
na zimno).
Zdrowie to największa wartość, o którą należy się troszczyć. To jeden z 
największych skarbów, które nam dano. Nie czekajmy, aż je stracimy. Dbajmy o 
nie każdego dnia. Już dziś zweryfikujmy co gości na naszych talerzach. Jeśli 
nie do końca obecnie realizowany przez nas program żywieniowy pokrywa się z 
rekomendacjami żywieniowymi, podejmijmy wyzwanie zmiany nawyków 
żywieniowych.
 
Dr Estera Nowacka-Polaczyk
Specjalista ds. żywienia człowieka